Előkészületben a tizenegyedik tűzvédelmi műszaki irányelv.

Készült: 2016.06.19. | Írta: MFTK Egyesületi Tag

Újabb tűzvédelmi műszaki irányelv állt össze – Forrás: OKF

Csaknem végleges a különböző tűzvédelmi eszközök, berendezések, rendszerek rendszeres ellenőrzéséről, felülvizsgálatáról és karbantartásáról szóló, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) előírásainak betartását segítő tűzvédelmi műszaki irányelv. Az OTSZ használati előírásaihoz kapcsolódó, jó műszaki megoldásokat tartalmazó dokumentum megalkotásában több mint ötven tűzvédelmi szakcég működött közre.
Az irányelv a kötelező fogalom-meghatározásokkal kezdődik, majd a karbantartásra vonatkozó általános elvek ismertetése következik. A különböző karbantartási fokozatok egymáshoz való kapcsolódásának bemutatását követően a különböző tűzvédelmi műszaki megoldások beavatkozási szintjei és a karbantartási szerződés tartalmi elemei ismerhetők meg, illetve az, hogy miként célszerű eljárni karbantartóváltás esetén. Az irányelv kezeli a tűzvédelmi üzemeltetési napló javasolt tartalmi elemeit. Előfordulhat, hogy egyszerre két, esetleg több üzemeltetési naplót is meghatároz majd az irányelv, amelyek közül a kicsi – egy-két műszaki megoldást alkalmazó –, illetve a nagy – több ezer négyzetméteres – létesítmények üzemeltetői is ki tudják majd választani a számukra legmegfelelőbbet. A tervek között szerepel azok támogatása is, akik elektronikus naplót készülnek vezetni.
Az irányelv a konkrét műszaki megoldások közül a leggyakrabban alkalmazottakkal folytatódik. Ezek a tűzoltókészülékek, a tűzoltóvízforrások, a beépített tűzjelző- és tűzoltó berendezések, a villamos berendezések és villámvédelem. Népszerűségükön túl közös bennük, hogy a karbantartásukra vonatkozó ismeretek már több éve jogszabályokban vagy szabványokban rögzítettek, a műszaki irányelv azonban további javaslatokkal, jó megoldásokkal segíti ezek használóit. A homlokzati, burkolati, bevonati rendszereket élettartamuk során számos hatás éri, ebből következően a felület, a rendszer időnként karbantartásra vagy javításra szorul. Éppen ezért a rendszerek ellenőrzése, felülvizsgálata során a homlokzati problémákon felül a kiváltó okokat is fel kell tárni és szükség esetén meg kell szüntetni. Az OTSZ által előírt időszakos elektrosztatikai felülvizsgálat célja a robbanásveszélyes környezetek elektrosztatikus kisülésből eredő gyújtási valószínűség csökkenését eredményező intézkedések, szabályozások, feltételek megfelelőségének vizsgálata, az elektrosztatikai kockázat nagyságának ellenőrzése.
Az OTSZ kötelezővé tette a szellőzőrendszerek tisztítását, az ilyen rendszerek két csoportra bonthatók: konyhai gőzelszívókban keletkező ragacsos-folyékony, illetve lakóépületekben keletkező, finom szemcséjű, poros szennyezésre. A huzathatás miatt az égés ezekben elhúzódik, és tűz esetén az épület minden szintjét érintően folyamatos gyújtóforrást képez. A tisztítás általános elveit, tárgyi feltételeit, a tisztítás mozzanatait összegzi az irányelv.
A tűzvédelmi műszaki irányelv mellékletei között megtalálható lesz az üzemeltetési napló, valamint a különböző jelölésekre, jegyzőkönyvekre, kivitelezői nyilatkozatra készített iratminta, és a vonatkozó jogszabályok és szabványok összefoglalásával zárul.

A végleges normaszöveg elkészítését és a fejezetek összehangolását követően július 1-jén várható a következő, immár tizenegyedik tűzvédelmi műszaki irányelv kiadása és közzététele